Miten valmistaudun kodin myyntiin?

Miten valmistaudun kodin myyntiin?

Kodin tai sijoitusasunnon myyntiin kannattaa valmistautua huolellisesti. Valmistautumalla pystyt itse vaikuttamaan asunnosta saatavaan hintaan, myyntiaikaan ja potentiaalisten ostajien mielikuvaan kodistasi tai asunnostasi.

 

Listaamme tärkeimmät vaiheet kotisi valmistelemiseksi, jotta voit tehdä vaikutuksen ostajiin ja he vuorossaan tehdä vaikutuksen sinuun hyvillä tarjouksilla!

 1. Selvitä korjaustarpeet & tee suunnitelma
 2. Karsi ja siivoa – luo tilavuuden tunnetta
 3. Tee kodistasi persoonaton ja auta ostajia näkemään sen potentiaali
 4. Maalaa siellä, missä tarve on suurin
 5. Aseta näyttämö – tee asunnosta kodin tuntuinen
 6. Näytön paikka!

 

Selvitä korjaustarpeet & tee suunnitelma

Normaali kuluminen on yleistä, varsinkin jos olet asunut kodissasi pitkään. Vuosien varrella ihmisille kehittyy niin kutsuttu kotisokeus, eli ilmiö, jossa kodin pienet viat ja ominaisuudet tuntuvat normaaleilta eikä niihin ei enää kiinnitä huomiota. Vinkuva ovi, löysä ovenkahva, hajonnut sälekaihdin, repsottava jalkalista tai WC, joka vetää vain, jos nappia painaa oikealla tavalla, ovat asioita, johon myyjä ei vuosien jälkeen välttämättä enää itse kiinnitä huomiota.

 

Useimmat ostajat näkevät pienimmätkin ongelmat, koska tutustuvat asuntoon objektiivisesta näkökulmasta. Pienet ongelmat ja viat alentavat kotisi yleisilmettä ja arvoa ja ostajat käyttävät niitä usein perusteluna hinnan tinkimisessä. Jos asunnossa on liikaa huomattavia korjauksia, saattaa ostajat jopa miettiä piileekö pinnan alla vakavampia ongelmia.

 

Käy kotisi läpi huone huoneelta ja merkitse ylös kaikki korjaukset, jotka on tehtävä.

 • Keittiössä kodinkoneiden pitäisi olla kunnossa.
 • Tutki kaapit ja laatikot varmistaaksesi, että ne avautuvat ja sulkeutuvat kunnolla.
 • Keittiön ja kylpyhuoneen hanojen, vesikalusteiden ja viemäreiden on oltava vuotamattomia, hajuttomia ja toimivia.
 • Kylpyhuoneen ammeissa ja suihkuissa ei tule olla rikkinäisiä tai irtonaisia laattoja.
 • Etsi myös merkkejä vesivahingoista.
 • Kodin lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän tulisi toimia ja olla tiivis.
 • Vedenlämmittimen, palovaroittimen, sähkötaulun ja valokatkaisijoiden pitäisi toimia moitteettomasti.
 • Seinät tulee tarkastaa turhien lommojen ja naulanjälkien varalta
 • Katot tarkistetaan halkeamien varalta
 • Lattian eheys ja lattialistojen kunnolliset kiinnitykset

 

Mikäli asut omakotitalossa, tarkasta ulkopinnat, säätiivisteet, räystäät ja ikkunat. Etsi vaurioita, kuten hilseilyä, halkeamia tai lahoa. Terassien ja parvekkeiden on oltava pestyt ja hyvässä kunnossa. Aidoissa ei tule olla vaurioita, kuten lahoa tai ruostetta. Nurmikon, puskien ja puiden tulee olla myös maisemoidut ja mahdolliset vaaraa aiheuttavat oksat yms. tulee poistaa.

 

Jotkin korjaukset voivat olla helppoja tee-se-itse-projekteja, kuten kipsilevyssä olevan reiän paikkaaminen tai huonosti vetävien viemärien avaaminen. Jos teet tällaisia korjauksia ensimmäistä kertaa, YouTubessa olevat video-oppaat ovat hyvä paikka aloittaa.

 

Suuremmat tai monimutkaisemmat korjaukset saattavat vaatia ammattilaisen palkkaamista. Jos katto vuotaa, pistorasiat eivät toimi tai perustuksissa on halkeamia, oikeat työkalut ja osaamisen omaava ammattilainen voi säästää aikaa ja varmistaa, että korjaukset tehdään oikein.

 

Korjaukset ja parannukset voivat nostaa kotisi arvoa, joten sinun on pohdittava, kuinka paljon aikaa ja rahallista investointia ne vievät verrattuna vaikutukseen kotisi arvoon – nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että rahallisesti pienen investoinnin vaativat ja asunnon yleisilmettä parantavat korjaukset kannattaa hoitaa kuntoon ennen myynnin aloittamista.

 

Mikäli myyt isompaa asuntoa tai omakotitaloa, voi olla paikallaan kutsua kuntotarkastaja avuksi korjattavien vikojen havainnointivaiheeseen. Kun korjaukset ovat tehty ja uusi tarkastus suoritettu, luo se varmuutta ja luottamuksen tunnetta ostajakunnassa. Mikäli kuntotarkastuksessa ilmenee suurempia investointeja vaativia korjauksia, pystyt hinnoittelemaan asunnon viat huomioiden tai kantamaan kulut itse ennen myyntiä.

 

Karsi ja siivoa – luo tilavuuden tunnetta

Tilavat keittiöt, kylpyhuoneet, säilytystilat ovat yleensä hyviä myyntiargumentteja, joten voi auttaa, jos saat huoneet näyttämään mahdollisimman tilavilta jo asunnon markkinointikuvissa.

 

Käy kotisi läpi, siivoa ja järjestä tilat. Älä vain tunge tavaroita kaappeihin, komeroihin, ullakoille ja kellareihin, sillä ostajat katsovat sisään kaikkiin näihin paikkoihin. Käytä säilytyslaatikoita, jotka voidaan piilottaa sänkyjen alle tai pinota siististi kellariin tai kaappiin. Kaappien sisällä olevat korit tai lokerikot saavat tavarat näyttämään siistiltä ja puhtaalta.

 

Karsiminen kattaa myös huonekalut. Huonekalujen mittakaavan tulisi vastata huoneen kokoa, ja ostajien tulisi voida helposti kulkea tiloissa törmäämättä huonekaluihin. Varmista, etteivät kalusteet peitä ovia, ikkunoita tai arkkitehtonisia piirteitä. Esimerkiksi pienessä olohuoneessa kannattaa harkita päätypöytien tai nojatuolien poistamista. Tällaiset siirrot eivät välttämättä ole käteviä, mutta kannattaa muistaa, että ne ovat väliaikaisia.

 

Saatat joutua vuokraamaan varaston kodin myyntiprosessin ajaksi. Tavaroiden säilyttäminen muualla on paras tapa maksimoida kotisi tila. Vuokravarastojen hinnat vaihtelevat, mutta ovat pieni investointi suhteessa sen tuomaan tuottoon.

 

Harkitse ammattikarsijan (mieti Marie Kondo) palkkaamista auttamaan sinua siivoamisessa. Hän voi auttaa sinua tunnistamaan poisheitettävät, varastoitavat tai lahjoitettavat tavarat. Tämä prosessi helpottaa myös muuttoa, koska sinulla on vähemmän tavaroita ja toiset ovat jo valmiiksi pakattuina laatikoihin.

 

Karsimisen jälkeen seuraa suursiivous. Ammattilaisen palkkaaminen voi osoittautua tehokkaimmaksi tavaksi tehdä työ nopeasti ja perusteellisesti. Muista myös puhdistaa matot, jolloin kuidut ja värit heräävät henkiin sekä tunkkaiset hajut vähentyvät. Eri pintoja siivotessa on hyvä käyttää oikeaa konetta tehtävään. Kylpyhuoneiden siivouksessa oiva apu on höyrypesuri ja tekstiileille sopii tekstiilipesuri. Näitä on vuokrattavana mm. Clas Ohlsonissa edulliseen hintaan.

 

Tee kodistasi persoonaton ja auta ostajia näkemään sen potentiaali

Karsimisen ja siivouksen lisäksi sinun kannattaa harkita kotisi persoonattomaksi tekemistä. Myynnin tavoitteena on, että ostaja kiinnostuu sinun kodistasi ja pystyy kuvittelemaan sekä elämänsä että tavaransa siellä. Persoonattomaksi tekeminen voi olla vaikeaa, jos kotisi on täynnä henkilökohtaisia tavaroita ja niissä näkyy sinun ja tai perheesi persoona.

 

Neutralisoi tilat poistamalla sieltä esimerkiksi perhevalokuvat, matkamuistot, uskonnolliset symbolit, tutkintotodistukset ja harrastetarvikkeet. Et halua, että ostaja tuntee olevansa tunkeilijana kodissasi tai vielä pahempaa, että ostaja kokisi olonsa epämukavaksi. Harkitse myös sisustustavaroiden ja kalusteiden päivittämistä tai hävittämistä, jos ne eivät enää ole ajan mukaiset.

 

Maalaa siellä, missä tarve on suurin

Tuore maalikerros voi saada tilan tuntumaan uudelta. Maalaus onkin yksi yleisimmistä suosituksista, joita kiinteistönvälittäjät antavat myyjille ennen markkinointiprosessien aloittamista. Maalaus voi auttaa pieniä huoneita näyttämään suuremmilta ja korostaa arkkitehtonisia yksityiskohtia. Ole kuitenkin tarkka värivalintojen kanssa. Suosittelemme lämpimiä neutraaleja värejä, jotka ovat ajan hengen mukaiset.

 

Jos sinun pitää valita yksi tila, jonka maalaat, maalaa ensimmäinen asia, jonka ostajat näkevät asuntoon astuessa, eli eteinen. Keittiö ja olohuone tulevat vahvana kakkosena ja kolmosena koska näissä tiloissa vietetään eniten aikaa.

 

Jos asuntosi on maalattu kauttaaltaan vain muutama vuosi sitten, pärjäät todennäköisesti vain seinien reikien ja repsottavien jalkalistojen korjauksella.

 

Asunnon myyjät hoitavat usein maalausprojektit itse. Parhaan tuloksen saat, kun valmistelet tilat huolellisesti pyyhkimällä pölyt ja lian seinistä, korjaat mahdolliset vauriot tai reiät, suojaat reunat teipillä ja suojaat lattiat ja kalusteet lakanoilla tai sanomalehdillä. YouTube on täynnä tee-se-itse- ohjeita, joiden avulla onnistut varmasti!

 

Aseta näyttämö – tee asunnosta kodin tuntuinen

Nyt on vuorossa viimeinen vaihe: kodin stailaaminen, jossa usein myös kiinteistönvälittäjä tai hänen stailaajansa on mukana. Tavoitteena on luoda loistava ensivaikutelma, jotta ostajat nostavat kotisi listansa kärkeen. Joidenkin tilastojen mukaan stailatut kodit myydään keskimäärin 80 prosenttia nopeammin ja 20 prosenttia kalliimmalla kuin ne, joita ei ole stailattu ollenkaan.

 

Sinun ei tarvitse käyttää paljoa rahaa stailaukseen. Muutama sisustuspäivitys voi saada huoneen tuntumaan uudelta ja upealta. Välityspalveluun saattaa jopa kuulua stailauspalvelu tai sen voi hankkia kohtuuhintaan lisäpalveluna.

 

Sinun ei tarvitse stailata koko kotiasi. Keskity sen sijaan huoneisiin, jotka tekevät ostajiin suurimman vaikutuksen, kuten keittiöön, olohuoneeseen, makuuhuoneisiin ja kylpyhuoneisiin. Komeroita ja kaappeja on turha stailata, mutta ne on hyvä pitää organisoituina ja siisteinä.

 

Vaikka stailauksessa on kyse yksityiskohdista, saatat joutua päivittämään joitain suurempia huonekaluja, jos ne eivät enää ole ajan hengen mukaiset. Jos ajattelit esimerkiksi vaihtaa kuluneen sohvan, se kannattaa ehkä tehdä ennen kuin myyt nykyisen kotisi. Stailauspalveluntarjoajilta voit myös vuokrata huonekaluja siksi aikaa, kun asuntosi on myynnissä. Tämä voi olla hyvä ajatus, jos asunto on jo tyhjänä tai olet muuttanut uuteen kotiisi. Kalustamattomat huoneet näyttävät pienemmiltä, ja huonekalujen sijoittaminen huoneisiin auttaa ostajia havainnoimaan paremmin, mihin he itse laittaisivat omat tavaransa.

 

Stailaus auttaa myös antamaan huoneille tarkoituksen ja antaa mahdollisille ostajille ideoita siitä, miten he voisivat käyttää ylimääräistä makuuhuonetta, kellaria tai turhia hukkaneliöitä. Stailauksessa on myös hyvä pitää mielessä todennäköinen ostajakunta. Pieni makuuhuone kannattaa stailata lastenhuoneeksi, jos todennäköinen ostaja on yhden lapsen lapsiperhe ja niin edelleen. Esimerkiksi hukkaneliöitä on hyvä stailata työtilaksi lisääntyneen etätyön vuoksi.

 

Jos asunnon yhteydessä on parveke tai muita ulkotiloja, kannattaa niidenkin stailaukseen ja tai ehostukseen panostaa. Siisti ja viihtyisä piha tai parveke voi olla ratkaiseva tekijä ostajalle, mikäli piha tai parveke on kriteerilistalla. Vähimmäisvaatimus on leikattu ja siisti nurmikko sekä trimmatut pensaat.

 

Stailatun kodin kuvat vangitsevat potentiaalisten ostajien kiinnostuksen huomattavasti paremmin kuin tyhjä tai epäsiisti asunto, josta punainen lanka puuttuu kokonaan. Mitä laajemman ostajakunnan saa houkuteltua näytölle, sen suurempi todennäköisyys on saada huippuhinta asunnosta.

 

Pidä koti siistinä koko myynnin ajan

Kun kotisi on valmis myytäväksi, voi olla hankalaa ylläpitää kodin siisteyttä. Suositeltavaa on kuitenkin, että koko myyntiprosessin ajan koti on valmiina näytöille, jotta ensivaikutelma asuntoon astuessa on aina yhtä mukava. Menneet ovat ajat, kun näyttöjä järjestettiin ainoastaan sunnuntaisin aamupäivästä iltapäivään. Suurin osa ostajista haluavat päästä katsomaan kiinnostavaa asuntoa lyhyelläkin varoitusajalla. Muuttunut työelämä mahdollistaa joustavat näyttöajat, jonka vuoksi on tärkeää pitää myytävä asunto siistinä koko myyntiprosessin.

 

Laadi siivousrutiini myynnin ajaksi ja pidä siitä kiinni. Hallitse sotkua asettamalla tavarat pois, kun olet lopettanut niiden käytön. Ota koko perhe mukaan, jotta vastuu jakautuu tasan. Ota tavaksi pyyhkiä keittiön ja kylpyhuoneen pinnat päivittäin. Pidä roskakorit tyhjinä. Imuroi tai lakaise näkyvät roskat usein. Leikkaa nurmikko ja poista rikkaruohot viikoittain ja pidä kulkuväylät sekä kuistit ym. puhtaina ja helppokulkuisina.

 

Näytön paikka!

Ennen jokaista näyttö, käy tämä lista läpi ennen kuin astut asunnosta ulos:

 • Avaa ikkunat tuuletusta varten
 • Tarkista jokainen huone epäjärjestyksen tai lian varalta
 • Imuroi ja tai lakaise
 • Pyyhi lavuaarit, hanat ja suihkuseinät
 • Puhdista keittiön työtasot
 • Tyhjennä roskasäilöt
 • Laita lemmikkieläinten lelut ja astiat piiloon
 • Lakaise kuisti
 • Avaa kaikki verhot, kaihtimet ja sälekaihtimet
 • Sytytä asunnon kaikki valot
 • Sulje ikkunat (avoimet ikkunat herättävät kysymyksen onko asunnossa huono ilma)

 

Jos sinulla on lapsia, siisteydestä huolehtiminen voi olla haastavampaa. Järjestä heidän lelunsa toistaiseksi tai luo sääntö siitä, kuinka monta lelua voi olla esillä kerrallaan, jotta niiden siivoaminen on vaivattomampaa. Jos sinulla on lemmikkieläimiä, piilota lemmikin tavarat näyttöjen ajaksi. Lemmikkitalouksissa siivouksen merkitys nousee suurempaan rooliin koska kaikki ostajat eivät ilahdu koiran tai kissan tuoksuisista kodeista.

 

Yhteenveto

Kun asuu kodissa, varsinkin pitkään, on helppo unohtaa tai olla huomaamatta asioita, jotka vaikuttavat ostajien mielikuvaan ja ensivaikutelmaan asunnosta. Kodin myynnissä on kyse objektiivisesta tarkastelusta ostajan näkökulmasta. Poista itsesi ja tunteesi yhtälöstä ja ajattele myytävää asuntoa tuotteena kodin sijaan.

 

Harkitse ystävien tai perheenjäsenten rehellisen palautteen pyytämistä, jotta voit olla varma, että olet tehnyt kaiken mahdollisen, jotta kotisi näyttäisi parhaalta ennen kuin laitat sen myyntiin. Jos teet vaikutuksen ostajiin, tekevät he vuorossaan vaikutuksen sinuun hyvillä tarjouksilla!

 

Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Vastuuvapauslauseke

Samankaltaiset artikkelit

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

För Qvadrat är varje kund oerhört viktig, att upprätthålla våra kundrelationer är därför hörnstenen i all vår verksamhet. Våra kunder värdesätter fyra olika egenskaper i vår verksamhet framför alla andra: förtroende, servicekvalitet, resultat och engagemang.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tutustu

Ta kontakt

Petersgatan 20, 00140 Helsingfors

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.