Etelä-Helsingin kauppatahti romahti 40 % vuodentakaiseen

Etelä-Helsingin kauppatahti romahti 40 % vuodentakaiseen

Vertailussa on mukana vanhat kerrostaloasunnot (käytetyt asunnot) postinumeroalueilla 00100, 00120, 00130, 00140, 00150, 00160, 00170, 00200, 00210, 00250 ja 00260. Rivitaloasunnot ja omakotitalot ovat jätetty vertailusta pois niiden vähäisen määrän vuoksi ko. postinumeroalueilla.

 

Etelä-Helsingin asuntomarkkinan kauppatahti hidastui joulukuussa 2022 40 % vuodentakaiseen verrattuna. Suurin kauppamäärien lasku tapahtui kaksioiden ja kolmioiden kohdalla. Suurempien perheasuntojen kauppatahti on pysynyt lähes ennallaan. Yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden hintataso on laskenut 5-10 % vuodentakaiseen, mutta hintakehitys ollut positiivinen 5 h+ asuntojen osalta.

 

Ostajien kato markkinoilta alkoi loppuvuodesta 2022 ja näyttäisi jatkuvan 2023 ensimmäisellä kvartaalilla EURIBORin jatkuvan nousun myötä. Vuodentakaisesta myös tarjonta on lisääntynyt. On kuitenkin epäselvää, johtuuko tämänhetkinen ylitarjonta ostajien epäaktiivisuudesta markkinoilla vai lisääntyneestä myyntitahdosta sijoittajien keskuudessa. Todennäköisesti näiden yhdistelmästä.

 

Karkeasti sanottuna hieman alle puolet vertailualueen asuntokannasta koostuu sijoitusasunnoista. Vuokratuottoyhtälössä koron ja hinnan pitää kohdata, jotta sijoitukselle saadaan positiivinen kassavirta. Tämänhetkisellä hintatasolla, pienemmät asunnot eivät löydä ostajaansa, elleivät myyjät ole valmiita laskemaan odotuksiaan. Samalla täytyy todeta, että vertailualueen tuotoista suurin osa koostuu arvonnoususta, jota ei oteta vuokratuottoyhtälössä huomioon tuoton tapahtuessa vasta realisointivaiheessa.

 

EKP:n Christine Lagarde kommentoi tammikuun aikana, että ohjauskorkojen nousutahti olisi ennakoitua maltillisempi kesään saakka, mutta varmuudella ei voi sanoa mille tasolle korot asettuvat, joka huolestuttaa uusien lainojen nostajia. Vasta korkotason tasaantuminen ja sitä seuraava korkotason lasku olisi selvä merkki ostajille palata markkinoille – siihen saakka etenkin 1–3 huoneen asuntojen myyjien on sopeutettava odotuksiaan nykyisen markkinan realiteetteihin mikäli toivovat pääsevän kaupoille.

Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Vastuuvapauslauseke

Samankaltaiset artikkelit

Mikä on Euribor korko?

Asuntomarkkina ja -rahoituskeskustelussa nousee usein pinnalle sana Euribor. Mikä se on? Kenelle se maksetaan? Miten se vaikuttaa minuun? Alla lyhyt

Läs mera

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

För Qvadrat är varje kund oerhört viktig, att upprätthålla våra kundrelationer är därför hörnstenen i all vår verksamhet. Våra kunder värdesätter fyra olika egenskaper i vår verksamhet framför alla andra: förtroende, servicekvalitet, resultat och engagemang.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tilaa arviokäynti

Tilaa arviokäynti

Ilmainen
Tutustu

Ta kontakt

Petersgatan 20, 00140 Helsingfors

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.