Miten välityspalkkio lasketaan, kuka sen maksaa ja kenelle se maksetaan?

Miten välityspalkkio lasketaan, kuka sen maksaa ja kenelle se maksetaan?

Välityspalkkio on kiinteistönvälittäjälle tai kiinteistönvälitystoimistolle maksettava palkkio välitystyöstä. Useimmiten välityspalkkion maksaa huoneiston tai kiinteistön myyjä, mutta ostotoimeksiantojen kohdalla palkkion maksaa huoneiston ostaja.

 

Välityspalkkio on tärkeä osa asunto- ja kiinteistökauppaa. Vaikka se lisää kaupankäyntikustannuksia, se tarjoaa arvoa myyjille tarjoamalla laajan valikoiman palveluja ja tukemalla tehokasta ja sääntelyä noudattavaa markkinoiden toimintaa. Hyvä välittäjä luo vähintään välityspalkkion summan verran arvoa asunnolle myynti- ja markkinointiponnistuksillaan. Myyjien tulisi arvioida huolellisesti välittäjän tarjoamia palveluja ja kustannuksia ennen kuin valitsee välittäjän, jotta he voivat tehdä parhaiten omiin tarpeisiin sopivan valinnan välittäjän suhteen.

 

Välityspalkkion laskentatavat

Välityspalkkiot voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Prosenttipohjoiseen palkkioon ja kiinteän palkkioon. Alla eri palkkiomuotojen selitteet.

 

Prosenttipohjainen palkkio

Prosenttipohjainen palkkio määräytyy kaupankäynnin kohteen arvon perusteella. Se lasketaan yleensä kaupan velattoman hinnan perusteella. Esimerkiksi, jos välityspalkkio on 2 % ja teet 200.000,00 euron kaupan, välityspalkkio olisi 4.000,00 euroa (0,02*200.000,00=4.000,00€)

 

Suurempi prosenttipohjainen palkkio lisää kaupankäyntikustannuksia, erityisesti suurissa kaupoissa. Myyjän on tärkeää arvioida, kuinka välityspalkkion suuruus vaikuttaa kokonaisuuteen.

 

Kiinteä välityspalkkio

Kiinteä välityspalkkio on nimensä mukainen kiinteä ja ei täten riipu kaupan arvosta. Välittäjät tarjoavat kiinteitä hintoja myytävän asunnon huoneluvun perusteella. Esimerkiksi yksiön myynnin palkkio voi olla 4.000,00 euroa ja kaksion myynnin palkkio voi olla 4.500,00 euroa.

 

Etenkin suurempien asuntojen kohdalla kiinteä välityspalkkio voi olla edullisempi vaihtoehto myyjälle. Kiinteä välityspalkkio voi myös olla selkeämpi ja helpommin ennustettavissa oleva vaihtoehto. Kiinteän palkkion kääntöpuolena on, ettei välittäjällä ole osakkuutta lopputuloksen kanssa, jonka seurauksena motivaatio voi olla heikompi.

 

Välityspalkkioon liittyvät lisäkustannukset

Välityspalkkion lisäksi voi olla muita kuluja, kuten kaupankäyntialustan käytöstä perittävät maksut, kuvauskulut, asiakirjatilauksista syntyvät kustannukset, stailauskulut ja markkinointikulut. Myyjänä kannattaa olla tarkkana välittäjän puolelta syntyvistä lisäkuluista, mikäli ne laskutetaan erikseen. Osa välittäjistä myös perivät myynninaloituskuluja. Kannattaa siis ottaa huomioon ja tiedustella mitkä kulut sisältyvät välityspalkkioon ja mitkä ovat siitä erillään.

 

 

Välityspalkkion suuruuden selvittäminen

Välitysyritysten välityspalkkiot vaihtelevat suuresti keskenään vertaillessa. Myös saman välitysketjun sisällä työskentelevien välittäjien palkkiot voivat erota toisistaan. Paras tapa selvittää välityspalkkio on kuitenkin välittäjän kilpailutuksen yhteydessä. Pyydä selvitystä välittäjän palkkion laskentatavasta ja jos välittäjä lisää lisäkuluja välityspalkkion päälle.

 

Voiko välityspalkkiosta neuvotella?

Osa kiinteistönvälittäjien kilpailuttamista on myös välityspalkkion kilpailuttaminen, aivan kuten asuntolainan marginaalien kilpailutus. On siis suositeltavaa kilpailuttaa useampi välittäjä ja sitten palata mieluisimman luokse vielä neuvottelemaan välityspalkkion suuruudesta.

 

Välityspalkkion maksaminen

Yleistynyt käytäntö asuntokaupassa on, että välityspalkkio maksetaan kaupanteon yhteydessä. Useimmiten välittäjä antaa laskun ostajan pankin pankkivirkailijalle kaupantekotilaisuudessa ja välityspalkkio vähennetään myyjälle maksettavasta kauppahinnasta. Toinen vaihtoehto on, että välittäjä vähentää palkkion ostajan maksamasta käsirahasta, joka siirtyy myyjälle kaupanteon yhteydessä. Välityspalkkion maksuaikataulusta voi myös sopia erikseen välittäjän kanssa.

 

Pitääkö välityspalkkio maksaa, jos asunto ei mene kaupaksi?

Lyhyt vastaus on ei. Välityspalkkio tulee maksettavaksi ainoastaan, kun asunto menee kaupaksi. Myyjä ja välittäjä voi toki sopia erikseen kulujaosta keskenään, mikäli asunto ei mene kaupaksi. Selvyyden ja riitojen välttämisen vuoksi kannattaakin näistä sopia jo etukäteen.

 

Saako välityspalkkion vähentää myyntivoitosta?

Kyllä. Mikäli et täytä verovapaan huoneiston myynnin ehtoja ja maksat asuntokaupasta syntyneestä voitosta veroa, voit vähentää välityspalkkion suuruuden myyntivoitosta. Välityspalkkio lasketaan voiton hankkimiskuluksi. Lisää aiheesta täällä.

Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Vastuuvapauslauseke

Samankaltaiset artikkelit

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

Qvadratille jokainen asiakas on äärimmäisen tärkeä, siksi asiakassuhteen vaaliminen on koko toimintamme kulmakivi. Asiakkaamme arvostavat toiminnassamme neljä eri ominaisuutta ylitse muiden: luottamusta, palvelunlaatua, tulosta ja omistautumista.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tutustu

Ota yhteyttä

Pietarinkatu 20, 00140 Helsinki

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.