Mitä asunnon myynti maksaa?

Mitä asunnon myynti maksaa?

Asuntoa myydessä on hyvä muistaa että erinäisiä arvaamattomia kuluja voi syntyä välityspalkkion lisäksi. Suurin kulu on yleensä luovutusvoittovero, jonka lisäksi ei tule unohtaa ehostuksesta, lainajärjestelyistä ja välityspalkkiosta syntyviä kustannuksia.

 

Välityspalkkio

Mikäli asuntoa myy ammattilaisen kautta, maksetaan välityspalkkiota. Palkkion määrä riippuu siitä, onko välityspalvelu kiinteähintainen vai prosenttipohjainen, tai jopa niiden yhdistelmä. Kiinteät välityspalkkiot ovat muutaman tuhannen luokkaa ja määräytyvät usein huoneluvun perusteella. Prosenttipohjainen palkkio lasketaan usein toteutuvasta velattomasta hinnasta ja on noin 2–4 % luokkaa. Joillain välitystoimistoilla saattaa prosenttiprovision lisäksi olla kiinteät asiakirjakulut ja kuvauskulut.

 

Välityspalkkioita vertaillessa kannattaa tutustua kokonaistarjoukseen. Kannattaa etenkin tutustua mitä välityspalveluun sisältyy, mitkä asiat ovat lisäpalveluita ja mitä toivot saavasi välityspalvelulta.

 

Ehostus- ja stailauskulut

Asuntoa myydessä on hyvä ehostaa asuntoa, jotta sen parhaat puolet tulevat esiin. Mielestämme liian harva myyjä investoi asunnon ehostukseen. Mikäli lattialistat repsottavat, kulmat ovat kuluneet tai maalattavia pintoja löytyy useampia, kannattaa nämä hoitaa ennen myynnin aloitusta. Asuntoa on huomattavasti helpompi myydä ja toteutuva hinta on usein parempi, jos pienet vaivat poistetaan ostajalta. Pintojen ehostuksesta ja pienistä korjauksista useimmat remonttiyritykset veloittavat 30–100 €/tunti riippuen työn haasteellisuudesta ja määrästä.

 

Asunnon stailaus on tärkeä osa myyntiä ja se alkaa perusteellisella siivouksella ja turhien tavaroiden poisviennillä. Puhtaalta näyttävä ja tuoksuva asunto on huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto epäsiistille asunnolle. Mikäli asunto on tyylikkäästi ja funktionaalisesti sisustettu, saattaa pelkkä kukkien ostaminen riittää. Haastavimmissa kohteissa kannattaa harkita stailauspalvelun käyttämistä. Stailauksia on eritasoisia ja hinnoittelu alkaa muutamasta satasesta aina muutamaan tuhanteen, riippuen asunnon koosta ja erityispiirteistä. Kalustetun asunnon stailaus on halvempaa kuin tyhjän asunnon.

 

Omaan kotiin syntyy niin sanottu kotisokeus ja pieniä asioita, joita et itse näe voivat paistaa silmään vierailla ja etenkin ostajakandidaateille. Myyntiä aloittaessa kannattaa kysyä välittäjältä tai tuttavilta onko asunnossa seikkoja, joita kannattaa ehostaa tai korjata ennen asunnon myyntiä.

 

Muutto

Muuttokustannukset tulevat useimmille muuttajille yllätyksenä. Pienten asuntojen välinen muutto saattaa hoitua itse tehtynä ja ilman sen suurempia kuluja, mikäli omasta takaa tai tuttavapiiristä löytyy tilava auto. Oman auton puuttuessa on muuttajan apuna vuokrapakettiautot, joiden hinnoittelu liikkuu 20–30 €/h luokassa.

 

Suurempaa muuttoa tehdessä on hyvä turvautua muuttofirman apuun. Muuttoja teetetään kiinteillä hinnoilla ja tuntiveloituksina. Muuttofirmojen tuntiveloitus liikkuu 150–200 €/h välillä, jonka lisäksi muuttolaatikoista veloitetaan 1–2 €/laatikko/viikko. Laatikkoja on hyvä varata neliömäärän mukaan siten että sinulla on yhtä monta laatikkoa kuin asunnossa on neliöitä.

 

Verot

Mikäli et täytä luovutusvoiton verovapauden kriteerejä, tulee sinulle vielä maksettavaksi luovutusvoittovero. Muista että voit vähentää tietyt kulut verotettavasta voitosta. Verotus tapahtuu pääomaveron mukaan jossa alle 30 000 € voitosta maksat 30 % veroa ja sen ylittävästä summasta 34 % veroa.

 

Lainanhoitokulut

Omistusasuntoa vaihtaessa saattaa pankki veloittaa ylimääräisiä lainanhoitokuluja, jotka syntyvät lainan ennenaikaisesta poismaksusta, vakuusjärjestelyistä yms. Kulut vaihtelevat pankeittain ja myyntiä aloittaessa on hyvä kilpailuttaa uusi asuntolaina sekä selvittää syntyvät kustannukset lainain poismaksusta.

Niclas Sergelius

Niclas Sergelius

Vastuuvapauslauseke

Samankaltaiset artikkelit

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

Qvadratille jokainen asiakas on äärimmäisen tärkeä, siksi asiakassuhteen vaaliminen on koko toimintamme kulmakivi. Asiakkaamme arvostavat toiminnassamme neljä eri ominaisuutta ylitse muiden: luottamusta, palvelunlaatua, tulosta ja omistautumista.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tutustu

Ota yhteyttä

Pietarinkatu 20, 00140 Helsinki

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.