Milloin asunto kannattaa myydä itse?

Milloin asunto kannattaa myydä itse?

Asuntokaupassa suomalaiset tukeutuvat useimmiten kiinteistönvälittäjään, mutta tarvitseeko asian laita olla näin? Ei välttämättä! Tiettyjen ehtojen täyttyessä voi olla hyvinkin perusteltua myydä asunto itse ja säästää välityspalkkion summa. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä syitä miksi asuntoa kannattaa myydä itse sekä tarjoamme näkemyksemme asiaan.

 

Välityspalkkio säästyy

Kun myyt asuntosi itse, säästyt maksamasta välityspalkkiota, joka usein liikkuu 2–4 % tuntumassa asunnon velattomasta kauppahinnasta. Puolen miljoonan euron asunnon kohdalla tämä tarkoittaa keskimäärin 15 000 euron säästöä.

 

Ainoa syy valita välittäjä hoitamaan myyntiä on, jos uskot että kyseinen välittäjä ja välitysliikkeen brändi voi luoda lisäarvoa vähintään välityspalkkion verran. Välitysalaa ei olisi olemassa, jos välittäjät eivät keskimäärin onnistuisi luomaan vähintään välityspalkkion suuruista lisäarvoa asuntokaupassa. Välittäjä luo lisäarvoa asuntokauppaan muun muassa markkinoinnin, neuvottelun ja luottamuksen yhdistelmällä.

 

Myytävän asunnon vaikutus

Myytävällä asunnolla on vaikutus siihen kannattaako työskennellä välittäjän kanssa vai ei. Esimerkiksi Etelä-Helsingissä ylivoimaisesti eniten käydään kauppaa kaksioista. Noin 700–800 kaksiota vaihtaa omistajaa vuosittain kyseisellä alueella. Jos asuntosi on funktioltaan ja tyyliltään aidosti ylimmässä kvartaalissa verrattuna vastaavan kokoisiin ja hintaisiin asuntoihin, ei olisi perusteetonta väittää, että asunto myy itse itsensä. Välittäjällä tai ilman.

 

Jos asunto sitten myy itse itsensä, onko välittäjällä mitään annettavaa lisäarvoyhtälössä? Taitava välittäjä osaa asettaa ostajat vastakkain neuvotellakseen parhaan mahdollisen hinnan myyjälle. Ei ole tavatonta, että suositun kohteen kauppahinta nousee niin korkeaksi, että ostajaa hieman hävettää, että on maksanut niinkin paljon. Lisäksi välittäjä tuo prosessit ja kauppateknisen osaamisen pöydälle, puhumattakaan markkinoinnin vaikutuksesta kohteen suosioon.

 

Markkinatilanteen merkitys

Nousumarkkinassa asunnon myynti ilman välittäjää voi tuntua ruusuilla tanssimiselta. Ostajilla on taskut täynnä rahaa ja haastavatkin kohteet menevät kaupaksi. Mikäli sormesi on markkinan pulssilla ja tunnet markkinan olevan nousujohteinen, voi asunnon myynti onnistua ilman välittäjää! Tasaisessa ja laskevassa markkinassa taas itsemyynti voi olla erittäin haastavaa.

 

Nousumarkkinassa välittäjän roolissa painottuu ostajakandidaattien vastakkainasettelu ja huolenpito kauppateknisistä seikoista. Kukaan ei halua puida vanhan asuntokaupan virheitä vuosia kaupanteon jälkeen, etenkään jos ostajalle on jäänyt hampaankoloon, että on maksanut asunnosta liikaa. Haastavassa ja laskevassa markkinassa välittäjällä on hieman enemmän aikaa kääntää kaikki kivet potentiaalisten ostajien tavoittamiseksi sekä kääntää tiedustelut tarjouksen kautta kaupaksi.

 

Myyjän omat vahvuudet

Mikäli myyjänä ymmärrät ostajien tarpeita ja osaat muotoilla asiat heitä puhuttelevalla tavalla, osaat kirjoittaa kauppakirjan, omaat rautaiset neuvottelutaidot ja -strategiat, osaat markkinoida myytävän asunnon hyviä ja huonoja puolia ja kaiken lisäksi osaat muodostaa niistä kokonaisuuden voi sinulla oikeat vahvuudet asunnon myyntiin itse. Tai jopa ryhtyä välittäjäksi!

 

Myytävä asunto on funktioltaan ja tyyliltään viimeistä huutoa, asuntomarkkina on kasvanut ennätysvauhtia jo jonkin aikaa ja olet ammatiltasi myynnin ja/tai markkinoinnin ammattilainen ja tiedät mitä ja miten tuoda asunnon seikkoja ilmi. Asuntosi myydään Facebook-ryhmän kautta ensimmäisen näytön yhteydessä alueen ja taloyhtiön ennätyshintaan. Onnittelut, olet säästänyt välityspalkkion ja myynyt asuntosi aivan itse!

 

Moni on kuullut onnistuneista asuntokaupoista ilman välittäjää, ne eivät ole mitenkään harvinaisuus. Monen tekijän tulee kuitenkin olla kohdallaan, jotta itsemyynnillä on ainekset menestystarinaan. Edellä kuvatun tilanteen mukaisesti markkinatilanne, myytävä asunto ja myyjän vahvuudet ovat seikkoja, joiden kaikkien tulisi puoltaa asunnon myyntiä itse ennen kuin se on aidosti kannattavaa.

 

Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Vastuuvapauslauseke

Samankaltaiset artikkelit

Asunnon markkinointisuunnitelma

Onnistuneen myyntiponnistuksen yksi tärkeimmistä tekijöistä on hyvä markkinointisuunnitelma. Hyvin laaditun suunnitelman avulla tavoittaa kaikki paikalliset ja aktiiviset ostajat sekä paikantaa

Läs mera

Asunnon stailaus (2023)

Asunnon stailaus on tärkeä osa asunnon myynti- ja markkinointiprosessia. Parhaassa tapauksessa myyntiaika lyhenee ja kauppahinta paisuu kun asunnosta saa otettua

Läs mera

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

För Qvadrat är varje kund oerhört viktig, att upprätthålla våra kundrelationer är därför hörnstenen i all vår verksamhet. Våra kunder värdesätter fyra olika egenskaper i vår verksamhet framför alla andra: förtroende, servicekvalitet, resultat och engagemang.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tilaa arviokäynti

Tilaa arviokäynti

Ilmainen
Tutustu

Ta kontakt

Petersgatan 20, 00140 Helsingfors

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.