Putkiremontti taloyhtiössä – Linjasaneeraus, LVIS-saneeraus, Sukitusurakka vai VeVi-remontti

Putkiremontti taloyhtiössä – Linjasaneeraus, LVIS-saneeraus, Sukitusurakka vai VeVi-remontti

Kiinteistöalalla, kuten monilla muillakin aloilla, on oma alakohtainen slanginsa. Termit tulevat tutuksi ajan myötä, mutta aloittelijalle ne voivat tuntua haastavilta. Putkiremontti tai -saneeraus on terminä monelle tuttu, mutta sen erinäiset muodot voivat tuntua hankalilta tulkita. Ostaessa asuntoa, taloyhtiötä hallinnoidessa ja asuntoa myydessä on terminologian tunteminen tärkeää.

 

Putkiremontille ja -saneeraukselle on useita synonyymejä ja laajempia käsitteitä, jotka pitävät sisällään itse putkiremontin ja tai samanaikaisesti toteutettuja remontteja. Alla listaus yleisimmistä termeistä, joihin saatat kohdata asuntoilmoituksia tai taloyhtiön dokumentteja selatessa.

 

Linjasaneeraus

Putkiremontille ja -saneeraukselle yleisin termi on linjasaneeraus. Sillä tarkoitetaan lähtökohtaisesti samaa kuin putkiremontilla ja termillä viitataan rakennuksen tai rakennuksien pystylinjojen kunnostukseen. Pystylinjojen kunnostus sisältää usein käyttövesiputket ja viemäriputket, mutta kannattaa tarkistaa onko sekä käyttövesi- että viemäriputket uusittu linjasaneerauksen yhteydessä.

 

Linjasaneerauksen yhteydessä uusitaan usein myös asuntojen märkätilat, eli kylpyhuoneet ja mahdollisesti myös WC-tilat. Useat asunnon omistajat käyttävät tilaisuuden uusia huoneiston keittiöt ja muut tilat, joihin kulkee vesi saneerauksen yhteydessä.

 

Uusittujen käyttövesiputkien ja viemäriputkien tekninen käyttöikä vaihtelee 30–50 vuoden välillä. Nyrkkisääntönä voinee kuitenkin pitää, että linjasaneeraus tehdään taloyhtiöissä 40-50 vuoden välein.

 

Putkien sukitus tai pinnoitus

Sukitus on perinteistä linjasaneerausta suppeampi remontti, jossa rakennuksen viemäriputket sukitetaan tai pinnoitetaan. Perinteisellä linjasaneerauksella viitataan putkien kokonaisvaltaiseen uusimiseen. Sukituksella ja pinnoittamisella viitataan viemäriputken sisäpuolelle tehtävällä uudella pinnalla, joka pidentää varsinaisten putkien käyttöikää.

 

Sukitetun viemärin tekninen käyttöikä on niin ikään myös 50 vuotta – mutta kahden perinteisen linjasaneerauksen välillä tuskin ehtii sataa vuotta vierähtää viitaten sukituksen väliaikaisuuteen ennen uutta perinteistä linjasaneerausta. Märkätiloja ei myöskään usein uusita sukituksen yhteydessä, vaan vastuu märkätilojen uusimisesta jää asunnon omistajille.

 

LVI-remontti

Useasti ilmenevä termi taloyhtiön dokumenteissa on LVI-remontti. LVI lyhenne tulee sanoista lämpö, vesi ja ilma. Edellä mainittu remontti pitää näin ollen sisällään rakennuksen lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien saneerauksen.

 

Termi ei itsessään kerro yksittäisten osa-alueiden remonttien laajuuksista, joten on suositeltavaa tiedustella, että onko kyseessä ollut vesijärjestelmien osalta perinteinen menetelmä vai sukitus.

 

LVIS-remontti

LVIS lyhennys tulee sanoista lämpö, vesi, ilma ja sähkö. Näin ollen LVIS-remontilla viitataan remonttiin, jossa rakennuksen lämmitys-, vesijohto-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät kunnostetaan.

 

Sähköremontin yhteydessä uusitaan usein myös asuntojen sähkötaulut ja parannetaan talon datayhteyksiä. Joissain tapauksissa myös huoneistojen sähkötjärjestelmät uusitaan sähkösaneerauksen yhteydessä.

 

LVISA-remontti

Lyhenteen A-osio viittaa automaatioon. Automaatiotekniikan remontissa päivitetään esimerkiksi valaistuksen, lämmityksen ja ilmanvaihdon automaatiotekniikoita. Usein automaatiotekniikkaremonttien tarkoituksena on säästää energiaa ja lisätä asumismukavuutta.

 

VeVi-remontti

VeVi-remontilla viitataan vesi- ja viemärijärjestelmien remonttiin. Terminä se vastaa perinteistä linjasaneerausta.

 

Sudenkuopat termejä tulkitessa

Usein termien yhteydessä esiintyy myös termit saneeraus, urakka ja kunnostus. Termit tarkoittavat samaa asiaa kuin remontti. Mikäli huomaat termin ”korjauksia” (esimerkiksi LVIS-korjauksia), ei tämä välttämättä tarkoita, että järjestelmiä olisi saneerattu kokonaisuudessaan. Myös viemäriremontti terminä voi viitata ainoastaan rakennuksen pohjaviemäreiden uusimiseen.

 

Mikäli olet epävarma mihin putkiremontin termeillä viitataan, tiedustele asiaa välittäjältä, isännöitsijältä tai tutustu tarkemmin muihin taloyhtiön dokumentteihin, joissa remonttien tai korjauksien laajuus voi ilmetä.

Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Vastuuvapauslauseke

Samankaltaiset artikkelit

Julkisivuremontti

Julkisivuremontti on yksi taloyhtiön suurimmista remonteista. Usein remontti tekee rakennuksesta esteettisemmän ja saattaa myös nostaa kiinteistön arvoa. Remontin toteutustapa ja

Lue lisää

Asunnon markkinointisuunnitelma

Onnistuneen myyntiponnistuksen yksi tärkeimmistä tekijöistä on hyvä markkinointisuunnitelma. Hyvin laaditun suunnitelman avulla tavoittaa kaikki paikalliset ja aktiiviset ostajat sekä paikantaa

Lue lisää

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

Qvadratille jokainen asiakas on äärimmäisen tärkeä, siksi asiakassuhteen vaaliminen on koko toimintamme kulmakivi. Asiakkaamme arvostavat toiminnassamme neljä eri ominaisuutta ylitse muiden: luottamusta, palvelunlaatua, tulosta ja omistautumista.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tutustu

Ota yhteyttä

Pietarinkatu 20, 00140 Helsinki

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.