Mitä eroa on myyntihinnalla ja velattomalla hinnalla?

Mitä eroa on myyntihinnalla ja velattomalla hinnalla?

Asuntoilmoituksia selatessa törmää usein termeihin myyntihinta ja velaton hinta. Mikä näiden kahden ero on ja miten se voi vaikuttaa sinun osto- ja rahoituspäätökseesi?

 

Myyntihinta

Myyntihinta on kaikessa yksinkertaisuudessaan rahasumma, jonka ostaja maksaa kaupanteossa myyjälle. Tämän rahasumman myyjä käyttää oman asuntolainansa ja mahdollisen luovutusvoiton verojen maksuun. Jäljelle jäävän summan myyjä saa pitää itsellään.

 

Mikäli osakkeisiin ei kohdistu velkaosuutta, on myyntihinta yhtä kuin velaton hinta.

 

Velaton hinta

Mikä on asunnon velaton hinta? Velaton hinta muodostuu myyntihinnasta ja asuntoon kohdistuvasta velkaosuudesta. Kyseistä velkaosuutta ei tule kuitenkaan sekoittaa myyjän asuntolainaan. Yksinkertaisuudessaan velaton hinta viittaa asunnon kokonaisarvoon. Myyntihinnan maksun jälkeen ostajalle jää maksettavaksi taloyhtiölle osakkeisiin kohdistuva velkaosuus joko kertasuorituksen tai pääomavastikkeen muodossa.

 

Varainsiirtovero lasketaan asunnon velattomasta hinnasta.

 

Miten velkaosuus vaikuttaa rahoitusvaihtoehtoihin?

Rahoitusvaihtoehtoja miettiessä kannattaa selvittää paljonko yhtiölainojen korko on ja miten kilpailukykyinen se on oman asuntolainan korkoon. Mikäli yhtiölainojen korko on suurempi kuin asuntolainan korko, kannattaa omistusasujan maksaa velkaosuus kertasuorituksena yhtiölle ja lyhentää samaa pääomaa pankin suuntaan.

 

Jos olet asuntosijoittaja tai vuokranantaja, on verotehokkaampi tapa jatkaa velkaosuuden lyhentämistä taloyhtiölle koska voit vähentää kulut pääomaverotuksessa. Tämä pätee vain, jos taloyhtiö tulouttaa (ei rahastoi) pääomavastikelyhennyksiä.

 

Uudiskohteet

Uudiskohteita myydään usein pienellä myyntihinnalla suhteessa asuntoon kohdistuvaan velkaosuuteen. Lisäksi uudiskohteissa saattaa olla ensimmäiset vuodet lyhennysvapaita. Mikäli olet ostamassa uudiskohdetta tai hiljattain valmistunutta kohdetta, jossa lyhennysvapaat ovat päättymässä, kannattaa tarkistaa miten suuri yhtiön kokonaisvelkataakka on.

 

Mikäli yksittäisen osakkaan lompakko ei kestä lyhennyksiä ja korkokuluja on tällä osakkaalla kolme vaihtoehtoa: a) myydä asunto markkinahintaan tai sen yli, b) myydä asunto alle markkinahinnan tai c) osakkaan yhtiövelkaosuudet siirtyvät yhtiön, eli muiden osakkaiden maksettavaksi. B ja C vaihtoehdot ovat yhtiön muille osakkaille epäsuotuisat koska niistä seuraa joko taloyhtiön hintatason lasku tai kohonneet asumiskulut.

 

Kannattaa kuunnella #rahapodi jakso aiheesta.

Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Vastuuvapauslauseke

Samankaltaiset artikkelit

Asunnon markkinointisuunnitelma

Onnistuneen myyntiponnistuksen yksi tärkeimmistä tekijöistä on hyvä markkinointisuunnitelma. Hyvin laaditun suunnitelman avulla tavoittaa kaikki paikalliset ja aktiiviset ostajat sekä paikantaa

Läs mera

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

För Qvadrat är varje kund oerhört viktig, att upprätthålla våra kundrelationer är därför hörnstenen i all vår verksamhet. Våra kunder värdesätter fyra olika egenskaper i vår verksamhet framför alla andra: förtroende, servicekvalitet, resultat och engagemang.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tilaa arviokäynti

Tilaa arviokäynti

Ilmainen
Tutustu

Ta kontakt

Petersgatan 20, 00140 Helsingfors

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.