Mikä on Euribor korko?

Mikä on Euribor korko?

Asuntomarkkina ja -rahoituskeskustelussa nousee usein pinnalle sana Euribor. Mikä se on? Kenelle se maksetaan? Miten se vaikuttaa minuun? Alla lyhyt kuvaus Euribor korosta ja miten se vaikuttaa sinun kukkaroosi.

 

Mikä on Euribor?

Euro interbank offered rate, eli kansankielellä Euribor, on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, jota käytetään lainojen viitekorkona.

 

Euribor on korko, jolla eurooppalaiset pankit voivat saada euromääräistä rahoitusta rahoitusmarkkinoilla ilman vakuuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Euribor on korko, jolla pankki saa lainattua muilta pankeilta rahaa ilman että pankki asettaa vakuuksia lainalle. Pankkien välistä rahoitusmarkkinaa mielletään tukkukaupaksi koska volyymit (rahasummat) ovat suuria. Näitä rahoja pankki lainaa eteenpäin halukkaille lainanottajille Euriboria korkeammalla korolla, joka muodostuu useimmiten Euribor korosta ja marginaalista. Kun pankki lainaa rahan eteenpäin halukkaille lainanottajille, mielletään kyseinen kaupankäynti rahan vähittäiskaupaksi.

 

Euribor-korot perustuvat paneelipankkien toteutuneisiin kauppoihin sekä noteerauksiin. Pankkien ilmoittamista koroista jätetään huomioimatta 15 prosenttia ylimmistä ja alimmista luvuista, jonka jälkeen jäljelle jäävien kauppojen koroista lasketaan keskiarvo, joka pyöristetään kolmen desimaalin tarkkuuteen. Mikäli korkokauppoja ei ole riittävästi, voidaan laskennassa käyttää apuna myös muuta markkinainformaatiota.

 

Kenelle Euribor-korko maksetaan?

Euribor korko maksetaan pankille, jolta olet nostanut lainaa. Pankki maksaa vuorossaan saman korkomäärän eteenpäin pankille, jolta se on lainannut rahaa. Pankki tekee tuloksensa marginaalilla, jonka kuluttaja-asiakas maksaa voidakseen lainata rahaa.

 

Miten Euribor vaikuttaa minuun?

Euribor-korot julkaistaan Target2-järjestelmän aukiolopäivinä klo 12 Suomen aikaa 1 viikon, 1, 3, 6 ja 12 kuukauden ajanjaksoille. Suurin osa suomalaisista asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden Euriboriin jolloin korko on sidottuna samalle tasolle vuodeksi jonka jälkeen pankki tekee korkotarkastuksen asuntolainalle. Uusi korko määräytyy tarkistuspäivän korkonoteerauksen mukaan ja siihen lisätään lainan marginaali.

 

Mikäli olet valinnut 3 kk Euribor koron, tehdään korkotarkistus 3 kuukauden välein. Lyhyemmän aikavälin korko on historiallisesti ollut useimmiten halvempi koska pankkien ei tarvitse laskea riskilisää pitkälle aikavälille. Kääntöpuolena on, että lainanottajan on haastavampaa ennakoida tulevia lainakustannuksiaan.

 

Kirjoitushetkellä pankit tarjoavat lähes poikkeuksetta 12 kk Euriboria asuntolaina-asiakkailleen. 12 kk Euribor reagoi korkojen muutoksiin hitaammin kuin lyhyemmät korot. Tästä on joko hyötyä tai haittaa: jos korot lähtevät nousuun pian korkotarkastuksen jälkeen, suojaa 12kk Euribor korkeammalta korolta pidemmän aikaa. Vastaavasti korkojen laskiessa korkotarkastuksen jälkeen, joutuu asiakas maksamaan korkeampaa korkoa pidemmän aikaa.

Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Vastuuvapauslauseke

Samankaltaiset artikkelit

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

Qvadratille jokainen asiakas on äärimmäisen tärkeä, siksi asiakassuhteen vaaliminen on koko toimintamme kulmakivi. Asiakkaamme arvostavat toiminnassamme neljä eri ominaisuutta ylitse muiden: luottamusta, palvelunlaatua, tulosta ja omistautumista.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tutustu

Ota yhteyttä

Pietarinkatu 20, 00140 Helsinki

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.